Addresa:

str. Washington nr. 48A, etaj 1, sect. 1, Bucuresti

Ce se poate trata cu laserul?

Ne putem gândi că numărul de indicații pentru terapia cu laser este foarte mare și că laserul pare a fi un fel de terapie universală, care vindecă tot. Știind că terapia cu laser stimulează:

(a)    sistemul imunitar local

(b)    circulația sângelui

și că:

(c)    tratamentul are un efect anti-inflamator și

(d)    poate atenua durerea

Astfel avem argumentele logice care explica acest lucru.

Dacă un pacient nu răspunde la tratament, atunci trebuie să vă amintiți că gradul de succes depinde de o serie de parametrii semnificativi. Lipsa de efect poate fi datorată unui tip necorespunzător de laser, unei doze prea mici, unei doze prea mari, diagnosticării incorecte, tratamentelor insuficiente, frecvenței impulsurilor, densității puterii etc. În afară de acest fapt, oamenii au sensibilitate diferită la doze și au niveluri diferite de receptivitate la terapia cu laser, unii pot simți laserul „până în călcâie”, alții par complet neafectați. Cu cât terapeutul are mai multă experiență va putea adapta alegerea laserului și dozei în funcție de tipul de afecțiune și persoană și va obține rezultate mai bune. Este, de asemenea, important, să înțelegem că terapia cu laser este doar una dintre multele terapii care există.

Există studii care nu au putut dovedi un anume efect în urma terapiei cu laser, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că acei parametri care au fost aleși în cadrul studiului și în acele condiții nu duc la un efect clar.

 Indicații de la A la Z

Indicațiile listate mai jos nu reprezintă o listă completă, ci sunt considerate ca exemple de situații când terapia cu laser s-a dovedit eficiența.

Acneea

Acneea este cel mai bine tratată cu laserul cu indiu sau aluminiu. Doza corectă este de 0,5 J pe punct. Tratamentul este simptomatic, dar rezultatele pot fi foarte bune.

Stomatita aftoasă

Aftele (sau stomatita aftoasă) sunt ulcerații care sunt de obicei rotunde sau ovale și apar pe fața internă a buzelor sau sub limbă. Rezultatele cele mai bune se obțin cu laser cu indiu sau aluminiu. Doza este determinată în funcție de efectul subiectiv de calmare a durerii. Doza „corectă” este aceea la care pacientul prezintă o calmare netă a durerii. Adesea, sunt necesare mai multe tratamente până când aftele dispar.

 Artrita

Terapia cu laser reprezintă o modalitate de tratament bună pentru durerea provocată de artrită. Cele mai bune rezultate se obțin cu laserul cu galiu. Reacția dureroasă care urmează tratamentului este destul de comună la începutul tratamentului. Spre deosebire de cele mai multe dintre medicamentele folosite, terapia cu laser nu are efecte secundare și nu prezintă nici un risc.

 Bacterii și virusuri

Ce efect are lumina laser asupra bacteriilor și virusurilor? Răspunsul este că dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor poate fi stimulată prin lumina laser când sunt în cultură. Într-un organism viu în schimb, grăbește procesul de vindecare, datorită faptului că stimularea sistemul imunitar este mult mai intensă decât a microorganismelor. Uneori, terapia cu laser, trebuie combinată cu antibiotice.

Sindromul tunelului carpian

Acesta apare foarte des la persoanele care efectuează o muncă cu mișcări stereotipe, de ex. muncitorii la linia de producție. Poate fi tratată cu succes cu laserul cu galiu. A se vedea și Rănile cauzate de sport de mai jos.

Fracturile și regenerarea oaselor

Este de preferat ca fracturile să fie tratate cu laserul cu galiu local peste fractură, o dată la trei zile timp de 1-2 săptămâni. De reținut că lumina nu penetrează gipsul convențional. În stomatologie tratamentul cu laser cu galiu este o completare valoroasă alături de alte proceduri când regenerarea țesutului osos este esențială.

 Inflamația gingiilor (gingivită).

Tratamentul cu laser se efectuează ca o componentă a tratamentului convențional, grăbește procesul de vindecare și reduce durerea  post-operatorie. În varianta tratamentului în contact direct cu gingia, rezultatele cele mai bune se obțin cu laserul cu indiu sau HeNe. Cu laserul cu galiu, tratamentul se poate efectua prin buze.

 Pierderea părului

După primele cercetări ale lui Endre Mester pe cobai, a descoperit că pe suprafețele de corp unde părul fusese ras, acesta a crescut mult mai repede pe zonele care fuseseră tratate cu laser cu rubin și cu laser cu HeNe. În Finlanda, Pekka Pontinen a demonstrat că doza corectă de lumină laser poate crește semnificativ fluxul sanguin la nivelul scalpului. Și alte studii au demonstrat că se poate produce un efect de stimulare a creșterii părului la oameni. Totuși, adesea, este nevoie de mai multe tratamente și nu există garanția succesului.

 Herpes simplex

Herpesul poate fi tratat cu succes cu laserele de mică putere. Rezultatele  depind de stadiul ciclului virusului în care se începe tratamentul. O doză corespunzătoare este 0,5-3 J/punct cu laser cu indiu sau aluminiu. [5]

 Ulcer varicos – escare

Ulcerele varicoase și escarele sunt indicații bune pentru laserele cu indiu sau aluminiu. În afară de o accelerare a vindecării, se produce și o reducere semnificativă a durerii. Când ulcerele deschise sunt tratate cu laser, curățarea „normală” și îngrijirea poate împiedică formarea de țesut nou și este de preferat să fie evitată.

Începeți tratamentul de la periferie, în jurul ulcerației, în  contact cu pielea cu 1 J/cm2. După aceea, scanați deasupra rănii deschise la o distanță de sub 1 cm cu o doză de 0,2 J/cm2. Tratamentul se va realiza la două zile și se va evalua procesul de vindecare. Dacă nu apare nicio îmbunătățire, se va ridica doza cu 50%.

Edemul limfatic

Edemul limfatic poate apărea de exemplu după operații la sân sau în afecțiuni ale sistemului limfatic. Terapia cu laser pentru această indicație a fost studiată în Australia, rezultate încununate de  succes obținându-se  cu laserul cu galiu.

 Afectarea terminațiilor nervoase

Terminațiile nervoase afectate se vindecă încet. Un semn care indică faptul că terapia cu laser are  efect, este că pacientul simte o senzație nedefinită de agitație în zona tratată. Mai multe studii au demonstrat că terapia cu laser dă rezultate în refacerea terminațiilor nervoase.

 Durerea

Terapia cu laser poate avea un efect pozitiv asupra stărilor de durere de diverse tipuri. Ceea ce este benefic în tratamentul cu laser este că, în multe cazuri, calmarea durerii apare în timpul tratamentului-rădăcina unui dinte nu mai deranjează, un ulcer de gambă nu mai doare, un herpes nu mai creează probleme, maxilarul blocat poate fi deschis. Totuși, adesea, este nevoie de doze mai mari pentru a obține un efect imediat în durerea acută. De exemplu, este posibil ca pentru alveotite să fie nevoie de până la 10 J în tratamentul cu laserul cu galiu – doar pentru calmarea durerii.

Pentru durerea mai puțin intensă, de exemplu un herpes, escare sau durere de dinți, este posibil să fie nevoie de 5-10 J pentru ca durerea să înceteze. Există motive să presupunem că dozele mai mari administrate pentru a calma durerea, implică și supradozarea în cadrul zonei iluminate, ceea ce înseamnă, ca și consecință, o vindecare mai înceată. Totuși, aici alegerea este foarte simplă, durerea trebuie prioritată.

 Reumatism

Evident, tratamentul cu laser, ca și orice alt medicament, nu poate vindeca reuma-tismul, dar simptomatologia se ameliorează adesea. În afară de calmarea durerii, se poate obține o mobilitate crescută și scade riscul de edematiere. Sunt eficiente atât laserele cu galiu, cât și cele cu aluminiu.

A se vedea și artrita.

Depresia sezonieră

S-a demonstrat că doze suficient de mari de lumină albă (tuburi fluorescente pentru iluminat) pot avea efect  în depresiile care apar în timpul iernii sau primăverii. La fel, s-a demonstrat că iluminatul în spatele genunchiului poate avea efect benefic asupra „ceasului” biologic (ritmul circadian).

 Dinți sensibili

Dinții sensibili răspund adesea bine la tratamentul cu laser. Aceasta este o binecuvântare, deoarece sunt foarte multe persoane care prezintă această problemă. Se tratează la nivel local, la rădăcina dintelui cu laser cu indium până când pacientul simte o ameliorare evidentă.

 Erupții (herpes zoster)

Denumirea din limba daneză pentru zona-zoster, „focul iadului” este mult mai elocventă. Zona-zoster poate apărea oriunde, nu doar pe torace. Poate afecta și nervul trigemen. Laserele cu indiu și aluminiu sunt cele mai eficiente pe zona efectivă de erupție cu zona-zoster, dar are efect și asupra durerii post-herpetice. O serie de ședințe de tratament reduc considerabil durata suferinței pacientului.

 Sinuzita

Tratamentul cu laser se administrează pe părțile laterale ale nasului și pe cartilagiul nazal, 2 J/cm2. Aceeași cantitate se administrează intra-oral la baza sinusului într-o serie de locuri. Se recomandă de asemenea tratarea orificiilor de deschidere a sinusului în interiorul nasului. Acest tratament reduce inflamatia mucoasei și respirația devine mai ușoară. Sinuzita acută răspunde mult mai rapid la tratament decât sinuzita cronică. Se pot folosi și punctele de acupunctură, așa cum pot fi folosite toate trei tipurile de laser.

 Traumatismele din sport și după efort

Ca regulă generală se poate spune că un traumatism ca urmare a unei activități sportive se vindecă în jumătate din durata normală, dacă vindecarea este stimulată cu laser. Un aspect care trebuie avut în vedere, este dispariția senzației de disconfort din jurul zonei rănite, care se produce la scurt timp și sportivul dorește să își reia antrenamentul. Este esențial ca zona rănită să nu fie supra solicitată și efortul să fie reluat treptat. Tipurile de rănire care apar cel mai frecvent la sportivii profesioniști sunt epicondilita și durerea la nivelul umerilor și cefei. Se vor trata cu laser cu galiu. Epicondilita – cotul jucătorului de golf sau cotul jucătorului de tenis, poate să fie uneori fals diagnosticată – poate să fie doar un nerv traumatizat (a se vedea sindromul tunelului carpian) caz în care nu ajută dacă tratați doar zona din jurul epicondilului. De aceea, trebuie să tratați în jurul vertebrelor 5 și 6 ale coloanei cervicale cu laser cu galiu. Doza va fi de 2-3 J. Când se tratează inflamațiile tendoanelor, de ex. afecțiunile tendonului lui Achile, este de preferat să alegeți un laser cu aluminiu în combinație cu un laser cu galiu.

 Accidentul vascular cerebral 

Accidentul cerebral vascular este cauza principală a dizabilităților la vârsta adultă și rămâne a treia cauză de deces în țările industrializate. Tratamentul accidentului cerebral vascular cu fototerapie laser a dat rezultate pe cobai, iepuri și oameni dacă au fost realizate în termen de 24 ore de la declanșarea accidentului vascular cerebral.

 Tumefieri, edeme, hematoame

Tratamentul cu laser are un efect anti-edemic care se bazează pe dilatarea vaselor limfatice și o reducere permeabilității vaselor de sânge. Este de preferat să se administreze doze mari  dacă edemul s-a instalat deja, 10-15 J/cm2 nu reprezintă o doză neobișnuită. Tratamentul cu laser are un efect regenerator atât asupra vaselor limfatice mici, cât și a vaselor de sânge. A se vedea și limfedemele.

 Tendinita

Tendinita răspunde de obicei bine la terapia cu laser. Totuși, uneori, este dificil de diagnosticat. Tendinita acută este mult mai ușor de tratat decât cea cronică. Laserele cu aluminiu și galiu sunt cele mai eficiente. A se vedea și Rănile cauzate de sport și efort.

 Acufene -tinitus

Există o controversă privind cauza acufenelor. Totuși, s-a demonstrat că la foarte multe persoane, acestea sunt cauzate de tensiunile din mandibulă și mușchii gâtului. Dacă aceste tensiuni sunt tratate, problema se poate diminua și chiar dispărea. La unele persoane, tensiunea se datorează problemelor de ocluzie și atunci medicul stomatolog ar putea efectua corecția necesară, sau  monta un aparat dentar. S-a dovedit că terapia cu laser poate fi o metodă suplimentară valoroasă în aceste cazuri, datorită efectului său relaxant și de reducere a durerii. Acufenele pot apărea și în urma unui șoc acustic, de exemplu în timpul unui concert rock sau din cauza unor bombe artizanale. În aceste cazuri, laserul traversează canalul urechii pentru a stimula celulele din urechea internă. Tinerii care au fost afectați recent răspund foarte bine la terapia cu laser. Persoanele în vârstă cu acufene cronice pot fi tratate, dar rezultatele sunt mult mai variate.

 Nevralgia acută trigeminală

Nu există un tratament complet eficient pentru acest tip de durere. De aceea, nu se poate garanta succesul  tratamentului cu laser, dar, ținând cont de faptul că această metodă este nedureroasă și fără efecte secundare, ar trebui să fie prima metodă încercată. Laserul cu indiu este prima alegere. Dacă acest lucru nu ajută, se vor încerca laserele cu aluminiu sau galiu. Se tratează punctele trigger, doza de 0,5J/punct, fiind cea indicată inițial. Apoi se poate administra 1 J pe aceleași puncte dureroase, după care se tratează cursul nervului principal. Reacția  dureroasă nu este deloc neobișnuită. Tratamentele inițiale trebuie să se desfășoare de câteva ori pe săptămână, și apoi, cu intervale mai lungi între tratamente. Tratamentul nu trebuie întrerupt nici după ce durerea a dispărut, ci trebuie să continue cu intervale mai mari între tratamente.

 Ulcere

Una dintre cele mai provocatoare indicații de tratament o reprezintă clasa ulcerelor nevindecabile și nu în ultimul rând ulcerele care apar în cazul diabetului ca afecțiune de fond. Tehnica este folosirea laserului cu indiu în doze mici în părțile deschise ale rănii și doze mai mari pentru tratarea marginilor. Tratați de două ori pe săptămână de 5 ori și apoi o dată pe săptămână. Adesea, durerea dispare rapid. Ulcerațiile  induse de radiațiile din tratamentul cancerului pot fi tratate cu succes cu laser cu indiu sau HeNe.

 Ridurile … subiectul cel mai drag al criticilor

Probabil nu există niciun studiu științific care să demonstreze că terapia cu laser poate netezi ridurile. Totuși, există o serie de exemple interesante asupra modului în care terapia cu laser poate avea acest efect. Dacă se folosește un laser cu indiu, efectul va fi mai rapid și mai bun dacă ridurile sunt răzuite cu un bisturiu sau o pilă de unghii înainte de primul tratament. De obicei, sunt necesare aprox. 10 ședințe de tratament în ritm de o ședință pe săptămână. S-a demonstrat, de asemenea, că laserul CO2 poate avea un efect surprinzător de bun asupra pielii ridate și cicatricilor provocate de acnee. Se arde și se vaporizează un strat subțire de 0,1 mm la suprafața pielii afectate cu scanerul atașat. Se formează o crustă cu o grosime de aproximativ 0,5 mm. După căderea crustei, pielea prezintă o roșeață timp de 1-2 luni. În acest timp, se va forma un nou strat de colagen în piele, iar în același timp, pielea se întinde și de aceea, devine mai netedă și mai puțin ridată. Examinind la microscop  stratul de piele nou format se vede efectul de  întinerire. Acesta este rezultatul biostimulării.