Addresa:

str. Washington nr. 48A, etaj 1, sect. 1, Bucuresti

Durerile articulare – cum le gestionăm în anotimpul rece?

Laser terapia rezolva aceasta problema!

Frigul s-a instalat şi peste 90% dintre persoanele care au avut vreodată dureri articulare vor simţi din nou durere. Una dintre cauzele durerilor articulare o reprezintă bolile reumatice. Afectează 30% din populaţia ţărilor dezvoltate. Aceste persoane sunt şi meteo-dependente. Nu ignoraţi că, odată apărute, durerile articulare sunt amplificate şi de statul prelungit în picioare, dar şi eforturile fizice susţinute duc la intensificarea durerii.

Durerile articulare apar în leziunile la nivel articular, dar şi în boli autoimune, gută sau infecţii. Este vorba de gripă, varicelă, oreion, hepatite.

De asemenea, în apropierea menopauzei multe femei suferă de dureri articulare cauzate de schimbările hormonale. Şi chiar dacă nu vă vine să credeţi, stresul are un efect major şi asupra articulaţiilor. În timpul unui episod stresant se eliberează cortizol. Hormonul secretat în exces determină efecte inflamatorii în diferite zone ale organismului.

Dar durerile articulare pot apărea de la o hernie de disc sau pot fi de fapt dureri musculare, cu multiple cauze, aşadar aveţi nevoie de un diagnostic corect şi de tratament ţintit. Spre exemplu, în cazul unei hernii de disc avansate, antiinflamatoarele nu au ce să vă facă. Vă ajută doar intervenţia chirurgicală, care elimină obstacolul apărut la nivelul măduvei. Antiinflamatoarele în exces pot să vă creeze inclusiv probleme gastrice, care se suprapun durerii.

Efectele Laser Terapiei

 • Stimularea imunității locale;
 • Îmbunătățirea circulației limfatice și sanguine;
 • Stimularea metabolismului celular;
 • Stimularea producerii „anestezicelor naturale” de tip endorfine si prostaglandine;
 • Efect bactericid și antiviral;
 • Efect analgezic – diverși autori ai literaturii de specialitate menționează faptul că eficiența biostimulării laser este mai mare decât a terapiei clasice de fizioterapie.

Laserul are marele avantaj de a acționa și interfera la toate nivelurile de conducere, transmisie și recepție centrală a durerii, cu efecte benefice pentru starea psihică a pacientului.

Datorită efectului de miorelaxare și reducere a contracțiilor musculare, laser terapia este recomandată în afecțiuni în care sunt prezente contracturi musculare și spasticitate (torticolis, lumbalgo).

Efectul antiedematos – resorbția edemelor posibilă chiar de la primele ședințe – face ca laser terapia să aibă un rol deosebit de important în traumatologie și medicină sportivă.

Efect biostimulant şi trofic tisular – laser terapia generează modificări circulatorii şi regionale benefice: instalarea vasodilataţiei, creșterea permeabilităţii vasculare, îmbunătățirea aportului de substanţe nutritive şi oxigen, oferă posibilitatea îmbunătăţirii capacităţii de epurare a produşilor metabolici sau inflamatorii locali, cu resorbţia exudatelor de fibrină.

Mezoterapia cu ac

Mezoterapia cu ac – cea mai rapidă cale de hidratare din interior si reîntinerire facială

Pielea transmite cele mai clare semnale atunci când organismul nostru are lipsuri. Pe lângă folosirea cremelor şi a produselor cosmetice pentru îngrijirea ei, hidratarea pielii este strâns legată de alimentaţie, care în timpul sezonului rece se schimbă. Mai mult, expunerea prelungită la soare în timpul verii se observă iarna, atunci când apar şi primele efecte ale uscăciunii pielii.

Indiferent de vârstă, pielea are nevoie de îngrijire şi multă atenţie, fiind unul dintre cele mai sensibile organe ale corpului.

Tenul nostru este acelaşi indiferent de anotimp şi trebuie să îl ferim de temperaturile extreme indiferent că ne referim la cele calde sau reci.

Hidratarea cu produse specifice Alegerea produselor de îngrijire pielii trebuie să se facă şi iarna în funcţie de vârstă şi de tipul de ten. Tenul care oricum e uscat va avea nevoie de o atenţie sporită, însă şi alegerea produselor trebuie făcută după anumite criterii bine stabilite, mai ales că în ultmul timp piaţa cosmeticelor oferă o gamă largă de produse, unele nu atât de sănătoase pentru ten.

Solutia pentru o hidratare din interior rapida si eficienta? Mezoterapia.

Mezoterapia este un tratament medical nechirurgical ce implică injectări multiple în mezoderm cu substanţe farmaceutice, vitamine şi alte ingrediente.

Mezoterapia facială sau “cocktailul frumuseţii” se aplică la nivelul feţei, gâtului sau decolteului şi ajută în mod natural la refacerea tonusului pielii, la estomparea ridurilor şi în anumite cazuri la corectarea unor semne şi cicatrice.

Care sunt principalele beneficii?

Mezoterapia facială estompează ridurile fine, hidratează tenul şi îl ajută să producă elastină şi colagen, două substanţe responsabile de aspectul ferm şi proaspăt al acestuia. Tratamentul are rol nutritiv, antioxidant, stimulează microcirculaţia şi metabolismul celular local, efectul final fiind cel de rejuvenare (reîntinerire).

Mezoterapia facială cu ac se realizează sub anestezie locală. În cazul zonelor mai sensibile precum faţă, gât, decolteu este bine ca substanţele să fie introduse cu ajutorul unei seringi, deoarece aceasta permite o injectare adaptată feţei fiecărui pacient.

O şedinţă de mezoterapie durează aproximativ 30 de minute şi presupune injectări de câte 0,1-0,5 ml la distanţe de 1-3 cm, în funcţie de zona tratată. Este recomandat un număr de 3 şedinţe în decursul a 30 de zile şi un număr de 3 cure pe an.

Octombrie – Luna super ofertelor

 

Sezonul rece s-a instalat si pielea necesita o mai mare atentie in ceea ce priveste ingrijirea si hidratarea. Tocmai din aceasta cauza, partenerii nostrii de la Weyergans au creat special pentru zona de beauty un tratament unic de detoxifiere si hidratare.

 

Impachetarea, terapia cu oxigen si Vacum sunt acum toate la pachet intr-o singura sedinta la pretul de 100 ron(pret initial 250ron/sed)

 

De la Cocon la Fluture, asa cum a fost denumita procedura, veti trai o experinta unica si cu rezultate palpabile.

 

DETOX BODY STYLER

Elibereaza-ti corpul!

30 de minute in coconul de  protectie a Detox Body  Styler –ului sunt necesare  pentru activarea mecanismelor de purificare ale corpului.

Stratul exterior acid al pielii este neutralizat cu ajutorul unui gel electrolitic. Dupa aceea, oxigenul din interiorul coconului este imbogatit cu ioni negativi –  rezultatul: oxigenul ionizat, asanumita – plasma.

 

Activarea incepe!  Excesul de acizi este neutralizat cu ajutorul oxigenului ionizat. In timpul acestui proces, baza este produsa si apa (H2O) este eliberata. Ele sunt scoase din corp prin sistemul limfatic.

Resturile pot sedimenta pe folia de cocon.  Acesta este un semn  al succesului tratamentului.

Stadiul – bucla :

In urmatoarele ore si zile, are loc eliminarea automata de deseuri limfatice. Mai mult decat atat, trebuie asigurat un continut suficient de apa in interiorul corpului.

Aceasta inseamna – trebuie sa bei cat mai multa apa, astfel incat metamorfoza  catre frumusete sa poata continua!

Dupa purificarea corpului, acizii si bazele sunt  in echilibru.

Efectul fluture are loc!

Este rezultatul eliminarii acizilor in exces.

Dupa terminarea procesului de oxigenare a intregului corp, vom continua cu IMPACHETAREA si drenajul limfatic cu Vacumed. Cremele folosite in acest tratament sunt creme high quality, marca Weyergans.

Office Laser

Stresul… Principala cauza a neproductivitatii!

Conform studiilor de specialitate, principalele efecte ale stresului sunt:

 • Reducerea capacitatii de munca;
 • Scaderea eficientei angajatilor;
 • Afectarea rezultatelor firmei.

Deasemenea s-a demonstrat ca anual se pierd milioane de euro datorita scaderii eficientei angajatilor si prin costurile ingrijirilor medicale necesare.

Solutia? Terapia Laser!

 • Oferindu-le angajatilor dumneavoastra sedinte de Terapie Laser chiar la locul de munca veti reduce considerabil stresul acestora, crescand eficienta si capacitatea de concentrare, implicit cresterea productivitatii.

    RELAXARE+PRODUCTIVITATE=PROFIT

Efectele Terapiei Laser:

 • Stimularea imunității locale
 • Îmbunătățirea circulației limfatice și sanguine
 • Stimularea metabolismului celular
 • Stimularea producerii „anestezicelor naturale” de tip endorfine si prostaglandine
 • Efect bactericid și antiviral
 • Efect analgezic – diverși autori ai literaturii de specialitate menționează faptul că eficiența biostimulării laser este mai mare decât a terapiei clasice de fizioterapie.
 • Laserul are marele avantaj de a acționa și interfera la toate nivelurile de conducere, transmisie și recepție centrală a durerii, cu efecte benefice pentru starea psihică a pacientului.
 • Datorită efectului de miorelaxare și reducere a contracțiilor musculare, laser terapia este recomandată în afecțiuni în care sunt prezente contracturi musculare și spasticitate (torticolis, lumbalgo).
 • Efectul antiedematos – resorbția edemelor posibilă chiar de la primele ședințe – face ca laser terapia să aibă un rol deosebit de important în traumatologie și medicină sportivă.
 • Efect biostimulant şi trofic tisular – laser terapia generează modificări circulatorii şi regionale benefice: instalarea vasodilataţiei, creșterea permeabilităţii vasculare, îmbunătățirea aportului de substanţe nutritive şi oxigen, oferă posibilitatea îmbunătăţirii capacităţii de epurare a produşilor metabolici sau inflamatorii locali, cu resorbţia exudatelor de fibrină.

Beneficiile companiei:

 • Aprecierea valorii angajatului si implicarea activa asupra starii de bine si sanatatii acestuia;
 • Reprezinta forma de terapie de scurta durata si cu efecte maxime;
 • Cresterea semnificativa a productivitatii companiei;
 • Crearea unui moment Wellness la birou;
 • Creste consideratia, loialitatea si aprecierea angajatilor fata de companie;
 • Deplasarea la birou este asumata de noi.

Beneficiile angajatilor

 • Reducerea stresului si tensiunii acumulate;
 • Reducerea de pana la 80% a durerii musculare din zonele spatelui;
 • Calmarea sistemului nervos central – surplus de energie;
 • Revitalizeaza in mai putin de 20 minute lasandu-te relaxat dar alert;
 • Rezultatele sunt imediate, cumulate si garantate;
 • Motiveaza angajatul sa-si imbunatateasca sanatatea stilului de viata;
 • Ridica moralul angajatului;
 • Reduce sindromul de oboseala cronica;
 • Intensifica starea de vigilenta si concentrare;
 • Promoveaza peste toate starea de bine;
 • Reduce durerea de cap si inlatura migrenele;
 • Reduce tensiunea arterial;
 • Imbunatateste circulatia limfatica care ajuta sistemul imunitar sa devina mai puternic;
 • Nu necesita deplasarea angajatului.

Cum puteti beneficia de Terapia Laser?

 • SIMPLU, RAPID SI EFICIENT
 • Echipa noastra, formata din kinetoretapeuti si laserterapeuti se deplaseaza la sediul companiei dumneavoastra.
 • Atmosfera o vom crea noi cu muzica de relaxare, aroma terapie si o pozitie confortabila pe un scaun de masaj profesional.
 • Sedinta de Terapie Laser dureaza 20 de minute incepand cu un masaj tonifiant de 5 minute, continuand cu procedeul propriu zis de aplicare a luminii laser.

#colectiv – O experienta unica

Tragedia din #colectiv a fost o experienta unica pentru toata lumea. O experienta dureroasa , pe care speram cu totii sa nu o mai traim niciodata.

Am fost implicati in mod direct in procesul de recuperare a victimelor din #colectiv, a pacientilor internati in Spitalul Universitar. Pacienti au avut arsuri de gradul I,II si III si in acelasi timp cu diverse complicatii ale cailor respiratorii in urma intoxicatiei cu monoxid de carbon.

Multumim medicilor sectiei de Chirurgie Plastica si Reparatorie si in special doamnei Dr. Ana Maria Oproiu, sefa sectiei, pentru colaborare si increderea acordata.

Clinica noastra, The Laser Medical Center, se ocupa cu recuperare pe baza de lasere de biostimulare. Este un lucru relativ nou pe piata din Romania, dar extrem de eficient. Pe scurt si pe intelesul tuturor, laserele de biostimulare Irradia pe care le folosim sunt lasere cu o lungime de unda mica si tin sa mentionez ca nu au nici o legatura cu laserele chirurgicale care ard sau taie tesutul (este o cu totul alta poveste). Functiile principale sunt reprezentate de efectele analgezic, antiinflamator si de regenerare a tesuturilor tratate. Oricat de ireal ar parea, putem trata cam orice afectiune a corpului uman, exceptie facand epilepsia, cancerul si cardiacii care au pacemaker-uri.

Pe scurt, laser terapia este o metoda de tratament nedureroasa, rapida si extrem de eficienta.

Haideti sa revenim la experienta cu pacientii din #colectiv. 9 la numar ramasi, dupa trasferurile inafara tarii, cu arsuri usoare si foarte grave. Prima zi de terapie laser a fost o imagine de ansamblu cruda, a unor oameni frumosi aflati in niste chinuri crancene. Arsuri profunde, rani sangerande, tesut necrozat, ce sa mai… situatia nu era deloc roz. Prin urmare, ne-am mobilizat, ne-am inghitit lacrimile si compasiunea si am pus osul la treaba, pe romaneste (in cazul nostru, laserul). Sa nu va imaginati acum ca urlau bietii oameni de durere, nu! HIDROCORTIZONUL este la putere. Pentru cei care nu stiu, hidrocortizonul este o crema foarte grasa, cu un efect de anestezic puternic, deci, erau practic sedati. Tocmai din acest motiv munca ne-a fost ingreunata deoarece scopul nostru era sa reducem durerea, inflamatia si sa stimulam regenerarea tesutului. Ce sa mai, hocus pocus sa inchidem ranile, dar, surprize, surprize, stimuleaza un tesut anesteziat si cu o tona de crema pe el (stratul de hidrocortizon era de 1-2cm) din care se reflecta lumina laser de am crezut ca e Darth Vader langa noi. Teoretic am facut totul ca la carte, am aplicat dozele de laser care trebuiau, timpul de aplicare nu mai mult de 30 de minute per pacient, dar ne-a omorat practica. Ca vorba aia: teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Dandu-ne seama de toate aceste impedimente: zone mari cu rani, anesteziate, plus multa crema din care se reflecta laserul a trebuit sa recalculam toate schemele de tratament si sa luam taurul de coarne. Deci, prima zi in spital, tratand, s-a incheiat dezastros si cu un consum de energie si neuroni maxim. Dorinta de a-i ajuta cumva era prea mare, prin urmare am avut o mica sedinta intre noi si cu ultimele resurse de energie ramase am gasit Solutia!

A doua zi in spital, cu forte proaspete si o dorinta arzatoare de a reusi, ne-am apucat din nou de treaba. De data asta, hotarate sa sfidam efectul anestezicelor si vaselinei care ne stricasera planul din prima zi. Asadar am aplicat doze soc de laser, ajungand pana la 75 de minute de laser/per pacient. Da, stiu! Enorm! Dar deja din a 3-a zi au inceput sa apara rezultatele vizibile.

Cum spuneam, a 3-a zi a fost una pozitiva, am vazut in ochii lor o sclipire de speranta. Pozitiva pana la un punct, cel in care medicii, vazand rezultatele, au hotarat sa ii trimita la terapia laser fara hidrocortizon pe rani. Si tine-te jale, durere si tremuraturi pana aproape de soc, din cauza arsurilor. Atunci a fost un moment mai critic, dar am luat-o treptat, pana am reusit sa scoatem hidrocortizonul din sistem. Prima zi rezistau 10 minute, fara crema, apoi jumatate de sedinta si tot asa, progresiv, fara a-i chinui si traumatiza si noi, pana in ziua 7, cand au rezistat intreaga sesiune de terapie laser fara pic de anestezic.

Revenind la ordinea cronologica a evenimentelor, in ziua 4 a fost o mare tensiune pe care am resimtit-o cu totii. Ceea ce am uitat sa va spun este faptul ca 4 dintre ei erau candidati perfecti pentru operatii de grefare si ca toate sperantele lor si ale medicilor erau in noi. Cum spuneam, ziua 4… Tensiune maxima, deoarece in ziua 5 urma sa le se dea verdictul, iar toata treaba cu grefarea nu e chiar atat de simpla: se alege zona donatoare, de obicei de pe coapse, se preleva pielea, se curata tesutul necrozat si gaurit si apoi practic iti coase o bucata de piele pe rana deschisa pentru a obliga tesutul sa se regenereze. Si partea cea mai proasta e ca se mai intampla cateodata sa nu-ti prinda grefa si sa o respinga organismul si ce credeti? Trebuie sa repeti procedura…

Ziua 5 – de la agonie la extaz-verdict final: 3 scapati, 1 intra in operatie, din pacate fusese grefat si organismul ii respinsese transplantul, prin urmare era nevoie de inca o interventie chirurgicala.

Urmatoarele zile au fost mai usoare, pacientii erau mult mai increzatori, le castigasem respectul si simpatia si deja incepusem sa ne cunoastem mai bine. Relaxare, degajare si voie buna, cam asa arata terapia laser cu ei. Niste oameni frumosi, destepti si cu suflete frumoase, de specificat ca erau de profesie inginer fizician, inginer chimist, it-isti, designer si student la peisagistica.

12 zile am mers in spital, timp in care  am reusit sa le inchidem ranile in proportie de 80% fara pic de modestie.(pozele vorbesc de la sine).

Asadar, sesiunea  soc de terapie laser am incheiat-o dupa 12 zile. Toti cei 9 pacienti deja erau externati de 1 saptamana. Prin urmare, le-am dat o pauza de respiro de 3-4 zile si am reinceput recuperarea intr-un mediu mai placut, in sediul nostru din cadrul clinicii Esthera. Cum terapia soc functionase si rezultatele erau incredibil de miraculoase, am redus frecventa terapiei la 2 sedinte pe saptamana.

In luna decembrie, am avut placerea de a incepe tratamentul laser cu o pacienta din spitalul Gerota. O domnisoara frumoasa si cu un caracter de remarcat, care, din pacate, dupa o luna si ceva de la incident inca avea rani deschise. Avea o mana cu 3 grefe pe ea si cu gauri in grefe, din pacate. Era destul de debusolata si obosita in a incerca tot felul de remedii, crème si pansamente pentru a scapa de ranile ce-i mutilau membrul superior. Un adevarat soc a fost si pentru noi, deoarece pacientii pe care ii tratasem noi, aveau  ranile inchise in proportie de 98% la ora aia. Deci, o noua provocare! Ne apucam de tratament, dupa ce, in prealabil, ii explicam procesul si ii exemplificam cazurile similare cu studiul de caz facut pe arsuri si reusim si sa o speriem putin cand incepe sa iasa fum din rana ei care, din pacate, avea cam mult tesut necrozat. Dar nu va speriati, face parte din functia laserului de a indeparta tesutul necrozat, chiar daca nu este un laser chirurgical.

Dupa o zi de pauza, vine domnisoara la terapie laser foarte zambitoare si optimista. Ii indepartam bandajul si surpriza! 30% din arsura era inchisa si acea gaura incepuse deja sa se regenereze.

Rezultatele au fost uimitoare la ea, de la o zi la alta ranile i se inchideau si in nici o saptamana regenerarea era de 99%.

Dupa domnisoara, la inceputul lunii ianuarie, au urmat 5 pacienti care au fost internati in spitalul Bagdasar Arseni. Arsuri extinse, multiple operatii de grefare, dar , din fericire, depasisera momentul cu rani deschise. Si ei, persoane atat de frumoase, cu suflete bune si caractere de milioane.

Ne-am facut o promisiune si o vom respecta! Vom merge cu ei pana la capat, pana cand ultima cicatrice le va disparea si ii invitam si pe ceilalti care vor sa ni se alature si sa ne acorde o sansa sa le putem fi de folos.

Intr-adevar a fost o experienta unica! Am avut ocazia sa cunoastem niste oameni frumosi , care au avut puterea sa impartaseasca cu noi un moment de cumpana din viata lor si pentru asta le suntem profund recunoscatori.

Pentru noi sunteti invingatori!!!

Pe aceasta cale, vrem sa le multumim medicilor din spitalul Universitar, cu care am avut ocazia si placerea sa lucram in mod direct. In mod special, multumiri dnei. Dr. Ana Maria Oproiu, sefa sectiei de Chirurgie Plastica si Reparatorie.

Multumim deasemenea Clinicii Esthera, colaboratorul nostru, fara de care aceasta actiune nu ar fi fost posibila si nu in ultimul rand tuturor romanilor si nu numai care au dat dovada de solidaritate si omenie fata de toti cei ce au avut de suferit in urma tragediei din #colectiv.

Pentru mai multe informatii si poze, accesati Studiul de caz #colectiv.

Cu respect,

Echipa The Laser Medical Center.

 

Luna Martie vine cu discount-uri de peste 50%. Nu rata!!!

In luna Martie, luna femeii, puteti beneficia de ultimul tip de tratament facial cu lasere de biostimulare la un pret de numai 80 ron. Vino cu o prietena si vei avea parte de un discount de 50% (in loc de 80, vei plati DOAR 40 lei).

Programeaza-te acum si poti beneficia si tu de un tratament facial de ultima generatie cu lasere de biostimulare.

Tonifiere, eleasticitate si reducerea semnificativa a ridurilor chiar de la prima sedinta!

Oferta este valabila toata luna Martie.

Pentru mai multe detalii si programari contactati-ne la numarul de telefon: 0721.989.406 sau foloositi formularul de contact.

Contraindicații

Nu există contraindicații absolute pentru terapia cu laserele de putere mică. În literatura de specialitate despre lasere, se indică adesea că pacemaker-ul, sarcina, epilepsia, infarctul miocardic etc. sunt contra-indicații pentru terapia cu laser.

Deoarece pacemaker-ele sunt dispozitive electronice și sunt încastrate în metal, ca atare complet neafectate de lumină, aici este vorba doar despre o neînțelegere. În ceea ce privește sarcina, trebuie desigur realizată o evaluare medicală a stării de sănătate a mamei. Lumina laser în sine nu afectează fetusul, deoarece foarte puțină lumină ar putea pătrunde, și nici de o altă afectare în rău nu poate fi vorba din moment ce mama a scapat de durerea de dinți sau de herpes. Se cunoaște că impulsurile de lumină vizibile, în special la o frecvență a impulsului în jur de 5-10 Hz, pot cauza atacuri epileptice, așa că trebuie avut grijă la instrumentele care pot produce reflexie vizibilă a luminii. Totuși sunt rare situațiile în care laserele terapeutice emit impulsuri de lumină vizibile. Nu există informații în literatura de specialitate care să indice că impulsurile de lumină invizibilă pot declanșa un atac epileptic.

Cancerul, sau suspiciunea de cancer, nu trebuie niciodată tratate de nespecialiști. Acest lucru nu pentru că terapia cu laser nu ar avea un efect pozitiv asupra cancerului, ci deoarece legea nu permite nimănui altcuiva decât specialiștilor să trateze cancerul. În ceea ce privește pacienții care au primit tratament radioterapeutic, este interesant de aflat că există o serie de studii care arată faptul că la animalele tratate cu radioterapie, rezultatele testelor clinice au fost mai bune când anterior s-a efectuat tratament cu laser terapeutic.

Ce se poate trata cu laserul?

Ne putem gândi că numărul de indicații pentru terapia cu laser este foarte mare și că laserul pare a fi un fel de terapie universală, care vindecă tot. Știind că terapia cu laser stimulează:

(a)    sistemul imunitar local

(b)    circulația sângelui

și că:

(c)    tratamentul are un efect anti-inflamator și

(d)    poate atenua durerea

Astfel avem argumentele logice care explica acest lucru.

Dacă un pacient nu răspunde la tratament, atunci trebuie să vă amintiți că gradul de succes depinde de o serie de parametrii semnificativi. Lipsa de efect poate fi datorată unui tip necorespunzător de laser, unei doze prea mici, unei doze prea mari, diagnosticării incorecte, tratamentelor insuficiente, frecvenței impulsurilor, densității puterii etc. În afară de acest fapt, oamenii au sensibilitate diferită la doze și au niveluri diferite de receptivitate la terapia cu laser, unii pot simți laserul „până în călcâie”, alții par complet neafectați. Cu cât terapeutul are mai multă experiență va putea adapta alegerea laserului și dozei în funcție de tipul de afecțiune și persoană și va obține rezultate mai bune. Este, de asemenea, important, să înțelegem că terapia cu laser este doar una dintre multele terapii care există.

Există studii care nu au putut dovedi un anume efect în urma terapiei cu laser, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că acei parametri care au fost aleși în cadrul studiului și în acele condiții nu duc la un efect clar.

 Indicații de la A la Z

Indicațiile listate mai jos nu reprezintă o listă completă, ci sunt considerate ca exemple de situații când terapia cu laser s-a dovedit eficiența.

Acneea

Acneea este cel mai bine tratată cu laserul cu indiu sau aluminiu. Doza corectă este de 0,5 J pe punct. Tratamentul este simptomatic, dar rezultatele pot fi foarte bune.

Stomatita aftoasă

Aftele (sau stomatita aftoasă) sunt ulcerații care sunt de obicei rotunde sau ovale și apar pe fața internă a buzelor sau sub limbă. Rezultatele cele mai bune se obțin cu laser cu indiu sau aluminiu. Doza este determinată în funcție de efectul subiectiv de calmare a durerii. Doza „corectă” este aceea la care pacientul prezintă o calmare netă a durerii. Adesea, sunt necesare mai multe tratamente până când aftele dispar.

 Artrita

Terapia cu laser reprezintă o modalitate de tratament bună pentru durerea provocată de artrită. Cele mai bune rezultate se obțin cu laserul cu galiu. Reacția dureroasă care urmează tratamentului este destul de comună la începutul tratamentului. Spre deosebire de cele mai multe dintre medicamentele folosite, terapia cu laser nu are efecte secundare și nu prezintă nici un risc.

 Bacterii și virusuri

Ce efect are lumina laser asupra bacteriilor și virusurilor? Răspunsul este că dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor poate fi stimulată prin lumina laser când sunt în cultură. Într-un organism viu în schimb, grăbește procesul de vindecare, datorită faptului că stimularea sistemul imunitar este mult mai intensă decât a microorganismelor. Uneori, terapia cu laser, trebuie combinată cu antibiotice.

Sindromul tunelului carpian

Acesta apare foarte des la persoanele care efectuează o muncă cu mișcări stereotipe, de ex. muncitorii la linia de producție. Poate fi tratată cu succes cu laserul cu galiu. A se vedea și Rănile cauzate de sport de mai jos.

Fracturile și regenerarea oaselor

Este de preferat ca fracturile să fie tratate cu laserul cu galiu local peste fractură, o dată la trei zile timp de 1-2 săptămâni. De reținut că lumina nu penetrează gipsul convențional. În stomatologie tratamentul cu laser cu galiu este o completare valoroasă alături de alte proceduri când regenerarea țesutului osos este esențială.

 Inflamația gingiilor (gingivită).

Tratamentul cu laser se efectuează ca o componentă a tratamentului convențional, grăbește procesul de vindecare și reduce durerea  post-operatorie. În varianta tratamentului în contact direct cu gingia, rezultatele cele mai bune se obțin cu laserul cu indiu sau HeNe. Cu laserul cu galiu, tratamentul se poate efectua prin buze.

 Pierderea părului

După primele cercetări ale lui Endre Mester pe cobai, a descoperit că pe suprafețele de corp unde părul fusese ras, acesta a crescut mult mai repede pe zonele care fuseseră tratate cu laser cu rubin și cu laser cu HeNe. În Finlanda, Pekka Pontinen a demonstrat că doza corectă de lumină laser poate crește semnificativ fluxul sanguin la nivelul scalpului. Și alte studii au demonstrat că se poate produce un efect de stimulare a creșterii părului la oameni. Totuși, adesea, este nevoie de mai multe tratamente și nu există garanția succesului.

 Herpes simplex

Herpesul poate fi tratat cu succes cu laserele de mică putere. Rezultatele  depind de stadiul ciclului virusului în care se începe tratamentul. O doză corespunzătoare este 0,5-3 J/punct cu laser cu indiu sau aluminiu. [5]

 Ulcer varicos – escare

Ulcerele varicoase și escarele sunt indicații bune pentru laserele cu indiu sau aluminiu. În afară de o accelerare a vindecării, se produce și o reducere semnificativă a durerii. Când ulcerele deschise sunt tratate cu laser, curățarea „normală” și îngrijirea poate împiedică formarea de țesut nou și este de preferat să fie evitată.

Începeți tratamentul de la periferie, în jurul ulcerației, în  contact cu pielea cu 1 J/cm2. După aceea, scanați deasupra rănii deschise la o distanță de sub 1 cm cu o doză de 0,2 J/cm2. Tratamentul se va realiza la două zile și se va evalua procesul de vindecare. Dacă nu apare nicio îmbunătățire, se va ridica doza cu 50%.

Edemul limfatic

Edemul limfatic poate apărea de exemplu după operații la sân sau în afecțiuni ale sistemului limfatic. Terapia cu laser pentru această indicație a fost studiată în Australia, rezultate încununate de  succes obținându-se  cu laserul cu galiu.

 Afectarea terminațiilor nervoase

Terminațiile nervoase afectate se vindecă încet. Un semn care indică faptul că terapia cu laser are  efect, este că pacientul simte o senzație nedefinită de agitație în zona tratată. Mai multe studii au demonstrat că terapia cu laser dă rezultate în refacerea terminațiilor nervoase.

 Durerea

Terapia cu laser poate avea un efect pozitiv asupra stărilor de durere de diverse tipuri. Ceea ce este benefic în tratamentul cu laser este că, în multe cazuri, calmarea durerii apare în timpul tratamentului-rădăcina unui dinte nu mai deranjează, un ulcer de gambă nu mai doare, un herpes nu mai creează probleme, maxilarul blocat poate fi deschis. Totuși, adesea, este nevoie de doze mai mari pentru a obține un efect imediat în durerea acută. De exemplu, este posibil ca pentru alveotite să fie nevoie de până la 10 J în tratamentul cu laserul cu galiu – doar pentru calmarea durerii.

Pentru durerea mai puțin intensă, de exemplu un herpes, escare sau durere de dinți, este posibil să fie nevoie de 5-10 J pentru ca durerea să înceteze. Există motive să presupunem că dozele mai mari administrate pentru a calma durerea, implică și supradozarea în cadrul zonei iluminate, ceea ce înseamnă, ca și consecință, o vindecare mai înceată. Totuși, aici alegerea este foarte simplă, durerea trebuie prioritată.

 Reumatism

Evident, tratamentul cu laser, ca și orice alt medicament, nu poate vindeca reuma-tismul, dar simptomatologia se ameliorează adesea. În afară de calmarea durerii, se poate obține o mobilitate crescută și scade riscul de edematiere. Sunt eficiente atât laserele cu galiu, cât și cele cu aluminiu.

A se vedea și artrita.

Depresia sezonieră

S-a demonstrat că doze suficient de mari de lumină albă (tuburi fluorescente pentru iluminat) pot avea efect  în depresiile care apar în timpul iernii sau primăverii. La fel, s-a demonstrat că iluminatul în spatele genunchiului poate avea efect benefic asupra „ceasului” biologic (ritmul circadian).

 Dinți sensibili

Dinții sensibili răspund adesea bine la tratamentul cu laser. Aceasta este o binecuvântare, deoarece sunt foarte multe persoane care prezintă această problemă. Se tratează la nivel local, la rădăcina dintelui cu laser cu indium până când pacientul simte o ameliorare evidentă.

 Erupții (herpes zoster)

Denumirea din limba daneză pentru zona-zoster, „focul iadului” este mult mai elocventă. Zona-zoster poate apărea oriunde, nu doar pe torace. Poate afecta și nervul trigemen. Laserele cu indiu și aluminiu sunt cele mai eficiente pe zona efectivă de erupție cu zona-zoster, dar are efect și asupra durerii post-herpetice. O serie de ședințe de tratament reduc considerabil durata suferinței pacientului.

 Sinuzita

Tratamentul cu laser se administrează pe părțile laterale ale nasului și pe cartilagiul nazal, 2 J/cm2. Aceeași cantitate se administrează intra-oral la baza sinusului într-o serie de locuri. Se recomandă de asemenea tratarea orificiilor de deschidere a sinusului în interiorul nasului. Acest tratament reduce inflamatia mucoasei și respirația devine mai ușoară. Sinuzita acută răspunde mult mai rapid la tratament decât sinuzita cronică. Se pot folosi și punctele de acupunctură, așa cum pot fi folosite toate trei tipurile de laser.

 Traumatismele din sport și după efort

Ca regulă generală se poate spune că un traumatism ca urmare a unei activități sportive se vindecă în jumătate din durata normală, dacă vindecarea este stimulată cu laser. Un aspect care trebuie avut în vedere, este dispariția senzației de disconfort din jurul zonei rănite, care se produce la scurt timp și sportivul dorește să își reia antrenamentul. Este esențial ca zona rănită să nu fie supra solicitată și efortul să fie reluat treptat. Tipurile de rănire care apar cel mai frecvent la sportivii profesioniști sunt epicondilita și durerea la nivelul umerilor și cefei. Se vor trata cu laser cu galiu. Epicondilita – cotul jucătorului de golf sau cotul jucătorului de tenis, poate să fie uneori fals diagnosticată – poate să fie doar un nerv traumatizat (a se vedea sindromul tunelului carpian) caz în care nu ajută dacă tratați doar zona din jurul epicondilului. De aceea, trebuie să tratați în jurul vertebrelor 5 și 6 ale coloanei cervicale cu laser cu galiu. Doza va fi de 2-3 J. Când se tratează inflamațiile tendoanelor, de ex. afecțiunile tendonului lui Achile, este de preferat să alegeți un laser cu aluminiu în combinație cu un laser cu galiu.

 Accidentul vascular cerebral 

Accidentul cerebral vascular este cauza principală a dizabilităților la vârsta adultă și rămâne a treia cauză de deces în țările industrializate. Tratamentul accidentului cerebral vascular cu fototerapie laser a dat rezultate pe cobai, iepuri și oameni dacă au fost realizate în termen de 24 ore de la declanșarea accidentului vascular cerebral.

 Tumefieri, edeme, hematoame

Tratamentul cu laser are un efect anti-edemic care se bazează pe dilatarea vaselor limfatice și o reducere permeabilității vaselor de sânge. Este de preferat să se administreze doze mari  dacă edemul s-a instalat deja, 10-15 J/cm2 nu reprezintă o doză neobișnuită. Tratamentul cu laser are un efect regenerator atât asupra vaselor limfatice mici, cât și a vaselor de sânge. A se vedea și limfedemele.

 Tendinita

Tendinita răspunde de obicei bine la terapia cu laser. Totuși, uneori, este dificil de diagnosticat. Tendinita acută este mult mai ușor de tratat decât cea cronică. Laserele cu aluminiu și galiu sunt cele mai eficiente. A se vedea și Rănile cauzate de sport și efort.

 Acufene -tinitus

Există o controversă privind cauza acufenelor. Totuși, s-a demonstrat că la foarte multe persoane, acestea sunt cauzate de tensiunile din mandibulă și mușchii gâtului. Dacă aceste tensiuni sunt tratate, problema se poate diminua și chiar dispărea. La unele persoane, tensiunea se datorează problemelor de ocluzie și atunci medicul stomatolog ar putea efectua corecția necesară, sau  monta un aparat dentar. S-a dovedit că terapia cu laser poate fi o metodă suplimentară valoroasă în aceste cazuri, datorită efectului său relaxant și de reducere a durerii. Acufenele pot apărea și în urma unui șoc acustic, de exemplu în timpul unui concert rock sau din cauza unor bombe artizanale. În aceste cazuri, laserul traversează canalul urechii pentru a stimula celulele din urechea internă. Tinerii care au fost afectați recent răspund foarte bine la terapia cu laser. Persoanele în vârstă cu acufene cronice pot fi tratate, dar rezultatele sunt mult mai variate.

 Nevralgia acută trigeminală

Nu există un tratament complet eficient pentru acest tip de durere. De aceea, nu se poate garanta succesul  tratamentului cu laser, dar, ținând cont de faptul că această metodă este nedureroasă și fără efecte secundare, ar trebui să fie prima metodă încercată. Laserul cu indiu este prima alegere. Dacă acest lucru nu ajută, se vor încerca laserele cu aluminiu sau galiu. Se tratează punctele trigger, doza de 0,5J/punct, fiind cea indicată inițial. Apoi se poate administra 1 J pe aceleași puncte dureroase, după care se tratează cursul nervului principal. Reacția  dureroasă nu este deloc neobișnuită. Tratamentele inițiale trebuie să se desfășoare de câteva ori pe săptămână, și apoi, cu intervale mai lungi între tratamente. Tratamentul nu trebuie întrerupt nici după ce durerea a dispărut, ci trebuie să continue cu intervale mai mari între tratamente.

 Ulcere

Una dintre cele mai provocatoare indicații de tratament o reprezintă clasa ulcerelor nevindecabile și nu în ultimul rând ulcerele care apar în cazul diabetului ca afecțiune de fond. Tehnica este folosirea laserului cu indiu în doze mici în părțile deschise ale rănii și doze mai mari pentru tratarea marginilor. Tratați de două ori pe săptămână de 5 ori și apoi o dată pe săptămână. Adesea, durerea dispare rapid. Ulcerațiile  induse de radiațiile din tratamentul cancerului pot fi tratate cu succes cu laser cu indiu sau HeNe.

 Ridurile … subiectul cel mai drag al criticilor

Probabil nu există niciun studiu științific care să demonstreze că terapia cu laser poate netezi ridurile. Totuși, există o serie de exemple interesante asupra modului în care terapia cu laser poate avea acest efect. Dacă se folosește un laser cu indiu, efectul va fi mai rapid și mai bun dacă ridurile sunt răzuite cu un bisturiu sau o pilă de unghii înainte de primul tratament. De obicei, sunt necesare aprox. 10 ședințe de tratament în ritm de o ședință pe săptămână. S-a demonstrat, de asemenea, că laserul CO2 poate avea un efect surprinzător de bun asupra pielii ridate și cicatricilor provocate de acnee. Se arde și se vaporizează un strat subțire de 0,1 mm la suprafața pielii afectate cu scanerul atașat. Se formează o crustă cu o grosime de aproximativ 0,5 mm. După căderea crustei, pielea prezintă o roșeață timp de 1-2 luni. În acest timp, se va forma un nou strat de colagen în piele, iar în același timp, pielea se întinde și de aceea, devine mai netedă și mai puțin ridată. Examinind la microscop  stratul de piele nou format se vede efectul de  întinerire. Acesta este rezultatul biostimulării.

Riscuri și efecte adverse

Laser Terapia prezintă riscuri asociate?

În primul rând, este important să se stabilească faptul că „radiația” cu care lucrăm este fie lumină vizibilă sau radiație de căldură (radiație infraroșu) și nimic altceva. Puritatea extremă a luminii nu este un risc în sine, așa cum o notă pură a unui flaut nu este  mai periculoasă decât zgomotul traficului la aceeași intensitate. Singurul risc real în terapia cu laser de mică putere, este că există un anume risc de afectare a ochilor.

 Riscul de rănire a ochilor

Deoarece se pot fabrica acum lasere mai puternice și cu fascicule paralele mai mici, s-au emis norme speciale privind utilizarea acestora. Toate laserele sunt împărțite conform unei clasificări speciale: 1, 2, 3A, 3B sau 4, clasa 4 cuprinzând cele mai puternice tipuri. Laserele cu lumină vizibilă sunt mai puțin periculoase decât acelea cu lumină invizibilă, deoarece reflexul de clipire lucrează ca un scut dacă lumina este prea puternică. Chiar și când se folosesc lasere de mare putere ca de ex. în tratamentul retinopatiei, cataractei sau degenerescentei maculare, pacienții nu orbesc, și nici nu se produce nici o rană.

Î: Dacă urmez un tratament laser pentru față, este suficient să închid ochii, îmi asigur o protecție adecvată pentru ochi, sau trebuie să port ochelari de protecție?

R: Da, închiderea ochilor este suficientă, chiar dacă laserul este puternic. Este posibilă tratarea  unui orgelet la ochi fără niciun fel de risc. Motivul este că pleoapa împrăștie lumina, astfel încât nu există focus – lumina este difuzată pe întreaga retină. Dar pentru a evita orice fel de probleme: rugați pacientul să poarte ochelari de protecție. Zgomotul produs de lasere face ca acestea să pară periculoase. Nu permiteți niciodată pacientului să se uite direct în sonda laser îndreptată spre ochi. Totuși, în cazul în care se produce un astfel de incidet, practica a demonstrat că în general nu există consecințe. Trebuie să țineți cont de faptul că ochelarii care asigură protecție pentru o anumită lungime de undă (de tip laser) pot fi complet inutili pentru un alt tip.

Atenție: Ochelarii de soare obișnuiți nu asigură niciun fel de protecție, dar, în schimb, pot crește riscul de rănire a ochiului.

 Cancer

Există foarte mulți oameni care nu știu prea multe despre lasere – unii consideră că laserul emite un fel de „radiație” mistică. Da, radiația (de ex. razele X sau gama) poate fi periculoasă și poate cauza chiar și cancer, dar poate lumina de la un laser terapeutic să cauzeze cancer? Nu, cu siguranță nu. (A se vedea secțiunea „Contraindicații”). Nu s-au observat efecte mutaționale la lumina cu o lungime de undă de peste 600 nm la dozele care sunt folosite în terapia laser. Dar ce se întâmplă când tratați pe cineva care deja are cancer fără să știe acest lucru? Poate fi stimulată creșterea tumorii de lumina laser? Răspunsul este nu; Au fost studiate efectele luminii laser asupra celulelor canceroase în vitro, și s-a stabilit că este posibilă stimularea creșterii celulelor canceroase cu ajutorul anumitor doze de lumină laser. Totuși, condițiile sunt diferite față de un cancer care se dezvoltă în interiorul unei ființe vii (de aceea se numește în vivo) față de ceea ce este valabil pentru tratarea celulelor de cultură (in vitro).

La testele pentru care s-au folosit cobai, cu tumori transplantate de diverse dimensiuni, s-au observat că tumorile mici care au fost tratate cu laserul s-au redus sau au dispărut complet; acest lucru se datorează stimulării laser a sistemului imunitar local mai intens decât se produce stimularea tumorii. Totuși, pentru tumorile cu o anumită dimensiune, efectul de stimulare al sistemului imunitar al tratamentului cu laser nu este suficient pentru a le opri dezvoltarea. Situația este echivalentă cu cea a culturilor de bacterii. Acestea pot, în cultură, să fie stimulate cu doze corecte de lumină laser, în timp ce infecția bacteriană a unei persoane, care are și un sistem imunitar, se vindecă mai repede când tratamentul laser este realizat corect. Este important să existe o diagnosticare înainte de începerea tratamentul cu laser – o durere nediagnosticată poate fi datorată cancerului  …

 Reacții terapeutice

Recuperarea aparentă

Uneori, se poate întâmpla ca durerea să dispară aproape imediat după terapia cu laser. De aceea, este important ca zona afectată (de ex. un tendon inflamat) care a cauzat durerea să nu fie suprasolicitată. Este extrem de important ca pacientul să fie informat că această stare este o „recuperare aparentă” și că poate recidiva. Este responsabilitatea pacientului  să nu suprasolicite zona afectată. Chiar dacă durerea dispare și tratamentul laser reduce timpul de recuperare, țesutul trebuie să aibă timpul necesar pentru a se vindeca și recupera.

 Oboseala

Un „risc” al terapiei cu laser este că pacientul poate simți o oboseală marcată în timpul sau după tratament. Acest lucru se datorează relaxării profunde ca urmare a micșorării sau dispariției durerii sau datorită eliberării  anumitor substanțe, cum ar fi de ex. endorfinele.

 Reacția dureroasă

Destul de frecvent, pacienții se confruntă cu o durere în ziua respectivă, după tratament. Acest lucru este obișnuit, în special pentru afecțiunile cronice și se datorează „acutizării” acestora atunci când începe procesul de vindecare. Același lucru se întâmplă și cu alte forme de tratament, de ex. TENS sau acupunctură. Cauza nu este în general o supradoză. Pacienții trebuie informați întotdeauna asupra posibilității unei reacții puternice, că aceasta este de scurtă durată și că trebuie interpretată ca un răspuns temporar la tratament. În caz contrar, pacienții ar putea considera că au „răni provocate de laser”.

Biostimularea

Efectul medical al luminii laser, așa cum observau Endre Mester și mulți alții după el, se numește adesea efect biostimulator. Totuși, pentru a atinge rezultate bune, avem nevoie de trei lucruri: un terapeut bun, un instrument laser bun cu lungimea de undă potrivită și un diagnostic corect. Din nefericire, mult prea adesea, terapeuților le lipsește nu doar competența medicală, dar nici nu cunosc ce tip de laser dețin, ce înseamnă lungime de undă, putere de ieșire sau ce doze de tratament sunt necesare.

Diverși parametri

Când se efectuează tratamentele cu un laser de mică putere, este importantă selecția corectă a parametrilor. Exemple privind acești parametrii: lungimea de undă a laserului, doza de tratament, intervalul de timp dintre tratamente, densitatea puterii, frecvența impulsurilor și metoda de tratament. Acești termeni sunt explicați în detaliu mai jos:

 1.Tipuri de laser și lungimi de undă

Laserele cele mai frecvent utilizate în terapia cu laser sunt:

 Laserul cu Galiu – Aluminiu – Indiu – Fosfat ( Ga-Al-In-P) (lumină roșie)

Acest termen acoperă două lasere diferite: laserul cu heliu-neon, abreviat HeNe, și laserul indiu-  galiu-aluminiu- fosfat abreviat InGaAlP, adesea numit doar laser Indiu. Acestea emit lumină vizibilă roșie cu lungimi de undă în intervalul 633-670 nm și sunt cele mai eficiente pentru afectiuni ale pielii și mucoaselor inclusiv herpes, erupții, paralizie facială, inflamația nervului trigemen, ulcer varicos, escare, dinți sensibili sau negi la mâini și picioare (în special la copii).

 Laserul cu Galiu – Aluminiu – Arsenid (Ga – Al – As )  (invizibil)

Denumirea se abreviază GaAlAs, și adesea este numit laser Aluminiu. Acest laser semiconductor poate fi produs cu aproape toate  lungimile de undă din intervalul de infraroșii de la 780 nm și până la aprox. 1400 nm.Cele mai utilizate variante sunt cele cu lungimile de unda între 805 și 830 nm. De obicei acest laser funcționează cu emisie continuă, dar poate funcționa și pulsat și are o adâncime de penetrare de 2-3 cm. Este cel mai eficient pentru afectiuni ale tendoanelor, dar este foarte bun și pentru escare, herpes, erupții și pentru afectiuni stomatologice.

 Laserul cu Galiu– Arsenid (Ga – As ) (invizibil)

Denumirea sa se abreviază GaAs, fiind adesea denumit doar laser Galiu. Acest laser emite radiații infraroșii cu o lungime de undă de 904 nm.  Este întotdeauna pulsat, cu impulsuri extrem de scurte (super-impulsuri 100-200 ns) de mare intensitate (10-50 W putere maximă de ieșire), mai mult sau mai puțin asemănător flashului unui bec. Datorită acestei puteri de vârf mare, penetrarea sa este considerabil mai mare decât aceea a unui laser cu aceeași lungime de undă dar care nu este superpulsat. Măsurătorile indică faptul că adâncimea de penetrare este de la 3 la 5 cm, în funcție de tipul de țesut și metoda de lucru. Acest laser este cel mai bun pentru afecțiuni situate profund la nivelul spatelui , gât, umeri, genunchi, tendinite, artrite și durere miofascială.

 Laserul cu Dioxid de carbon (invizibil)

Laserul cu dioxid de carbon se abreviază laser CO2. Aceste lasere sunt de obicei lasere chirurgicale, dar dacă lumina este difuzată (defocusată) pe o suprafață destul de mare, acestea nu ard. În timpul tratamentului cu un laser CO2 veți obține – spre deosebire de alte tipuri de lasere – o senzație clară, în unele cazuri chiar puternică, de căldură. Datorită faptului că lungimea de undă este atât de mare – 10.600 nm – penetrarea nu este mai mare de 0,5 mm (indiferent de tipul de țesut). În ciuda acestui fapt, efectele tratamentului au fost observate pe o distanță de câțiva centimetri. Acest lucru este dificil de explicat, dar se consideră că se datorează formării de substanțe semnal în celule unde se produce absorbția, substanțe care sunt apoi difuzate și transmit efectul straturilor de țesut din profunzime. În biostimulare, laserul CO2 poate fi folosit atât pentru afecțiuni localizate  superficial cât și pentru cele din profunzime. (Vezi și Ridurile).

2.Puterea de emisie– puterea

Puterea – sau mai corect puterea de emisie – a unui laser, este semnificativă în primul rând pentru durata tratamentului. O anumită doză stabilită se atinge mult mai rapid cu un laser puternic decât cu unul slab. Puterea de emisie nu este decisivă pentru a obține un rezultat bun, dar cu un laser puternic, obțineți adesea o densitate mai mare a puterii (vezi mai jos), parametru care are o importanță deosebită.

 3.Densitatea puterii

Densitatea puterii înseamnă puterea de emisie a luminii per unitate de suprafață și se măsoară ca W/cm2. Laserele diferă unul de celălalt aici, instrumente diferite au densitatea puterii diferită. O densitate mare înseamnă o intensitate mare a luminii, așa cum se regăsește în lumina de focusare a lupei. Biostimularea se bazează pe afectarea celulelor, densitatea puterii care este prea mică sau prea mare are un efect biologic redus. O sondă cu o putere de ieșire de 10 mW și o deschidere de 1 mm conferă o densitate a puterii de 1 W/cm2 la suprafața pielii, care este mare, dar nu prea mare.

 4.Doza de tratament

Cuvântul doză înseamnă o anumită cantitate sau fracțiune. În acest context, ne referim la cantitatea de energie administrată  țesutului pacientului. Există diverse tipuri de doze. Este vorba despre doza totală administrată în timpul unei ședințe  de tratament și doza locală, adesea denumită fluență. Ambele tipuri de doze sunt parametrii importanți.

Doza totală se măsoară în jouli și înseamnă acea cantitate de energie care este administrată pacientului. Un joule se abreviază  J și înseamnă  același lucru cu un watt-secundă. Doza totală este deci valoarea obținută prin înmulțirea timpului total de tratament, măsurat în secunde cu puterea de ieșire a laserului, măsurată în watt.

Doza locală sau fluența înseamnă energia luminii aplicată pe centimetru pătrat de suprafață de piele (J/cm2). Astfel, aceasta este echivalentul timpului de tratament înmulțit cu puterea de ieșire a laserului per cm2 a zonei iluminate. Se mai numește și densitatea energiei.

Pentru diverse tipuri de laser este nevoie de doze locale diferite, în funcție de afecțiunea medicală. Dozele locale recomandate sunt:

Cu doze care depășesc semnificativ valorile menționate mai sus,(adică de la cinci până la de zece ori mai mari), se produc efecte biologice mai slabe (de ex. în cazul vindecării rănilor și în inflamații). Cu doze și mai mari, zona biosupresivă este atinsă și apoi se produce scăderea efectului. Când tratamentul se aplică pe  mucoase, este nevoie de o doză mai mică, deoarece în acest caz există o pierdere mai mică prin absorbție și dispersie decât cea prin stratul de piele, cornos când se tratează pielea sau prin piele țesuturi situate mai profund.

 5.Frecvența impulsurilor

În cazul unui laser cu galiu (întotdeauna super pulsat), trebuie aleasă frecvența impulsurilor. Se știe că frecvențele mai mici (10-100 Hz) au un efect mai mare asupra durerii și că frecvențele înalte (2500-5000 Hz) au efectul cel mai mare asupra stărilor inflamatorii, în timp ce frecvențele medii-înalte (500-1000 Hz) sunt considerate a fi cele mai bune în cazul edemelor și tumefierilor și regenerării osoase, de exemplu. De reținut că unele instrumente cu laser au doar o singură frecvență sau câteva frecvențe de tratament, în timp ce altele au intervale mai mari!

 6.Adâncimea de penetrare, adâncimea activă

Nu există o limită bine definită până unde lumina poate penetra. Lumina laserului difuzează în toate direcțiile și este succesiv absorbită în țesut, astfel că puterea luminii devine din ce în ce mai slabă cu cât se îndepărtează de punctul sau zona luminată. Există o limită peste care intensitatea luminii este mult prea slabă pentru a mai avea efect biologic. Această limită se numește  adâncime activă maximă. Adâncimea activă depinde de mai mulți factori dife-riți: lungimea de undă a luminii, tipul de țesut (pielea și țesutul gras sunt mult mai transparente de-cât țesutul muscular, care este puternic vascularizat), pigmentare și impurități. Lumina laser trece și prin os (mai mult sau mai puțin ca și prin țesutul muscular). Un factor important este îndepărtarea sângelui din țesut prin comprimare. Când pielea este presată ușor cu sonda laser, sân-gele trece în părtile late-rale. Țesutul aflat direct în fața sondei și puțin în jurul acesteia, rămâne  relativ devascularizat și deoarece hemoglobina din sânge este factorul responsabil pentru cea mai mare parte a absorbției, penetrarea luminii crește semnificativ. Alți factori importanți sunt puterea de emisie a laserului, fie că este superpulsat sau nu, designul tehnic al instrumentului și tehnica de tratament (la distanța de piele, în contact ușor sau profund).

Forma pe care o ia lumina laserului care difuzează prin țesut depinde de lungimea de undă a acesteia și nu este influențată de felul în care fascicolul de lumină este emis, adică paralel sau divergent. Lungimile de undă scurte dau o formă rotundă, în timp ce lungimile de undă lungi duc la distribuția luminii în forme ovale.

7.Metode de tratament

Există o diferență între tratamentul local și tratamentul sistemic. Cel mai des folosit este tratamentul local, adică aplicarea tratamentului se face direct pe zona afectată. Tratamentul sistemic înseamnă că zona în care se aplică tratamentul se află la o distanță oarecare de zona afectată. Exemple de tratamente sistemice sunt tratarea punctelor trigger (puncte dureroase care apar la o distanță față de zona afectată) și acupunctura cu laser, când în loc de ace, unul sau mai multe puncte de acupunctură sunt iluminate cu lumină laser. De asemenea iradierea sângelui reprezintă un tratament sistemic valoros.

 8.Acupunctura cu laser

Acupunctura cu laser este fascinantă. Utilizatorilor care au pregătire în domeniul acupuncturii li se deschide un câmp larg de lucru. Metoda este sterilă și nedureroasă, ceea ce înseamnă că este bine tolerată de pacienți. Desi atât acupunctura cu laser, cât și acupunctura convențională cu ace vizează aceleași puncte de tratament, după părerea specialiștilor cu experiență, efectele obtinuțe nu sunt în totalitate identice. Se poate spune că ele se completează una pe cealaltă. O variantă de acupunctură cu laser care asigură un efect de mai lungă durată se obține prin  producerea unei arsuri a suprafeței punctul de acupunctură cu un laser cu CO2. Un exemplu de acupunctură cu laser este tratamentul astmului bronșic cu un laser de putere mică.

 9.Intervalele de tratament

Endre Mester a demonstrat că un interval corespunzător între tratamente este mult mai eficient decât tratamentele prea apropiate în timp. Deoarece s-a demonstrat că efectul tratamentului cu laser este cumulativ (doza de la un tratament se adaugă la doza următorului tratament), este important ca acestea să nu fie prea dese. De obicei tratamentele se desfășoară la intervale de 2-4 zile, timp de câteva săptămâni, după care intervalul se mărește. Pentru afecțiunile acute, în general, intervalul dintre tratamente este mai scurt la început, apoi acesta se mărește. Pentru herpes și erupții, efectele cele mai bune se obțin cu tratamente zilnice timp de câteva zile inițial. Pentru afecțiuni cronice efectele cele mai bune se obțin prin aplicarea tratamentelor la intervale de timp mai mari.