Addresa:

str. Washington nr. 48A, etaj 1, sect. 1, Bucuresti

Riscuri și efecte adverse

Laser Terapia prezintă riscuri asociate?

În primul rând, este important să se stabilească faptul că „radiația” cu care lucrăm este fie lumină vizibilă sau radiație de căldură (radiație infraroșu) și nimic altceva. Puritatea extremă a luminii nu este un risc în sine, așa cum o notă pură a unui flaut nu este  mai periculoasă decât zgomotul traficului la aceeași intensitate. Singurul risc real în terapia cu laser de mică putere, este că există un anume risc de afectare a ochilor.

 Riscul de rănire a ochilor

Deoarece se pot fabrica acum lasere mai puternice și cu fascicule paralele mai mici, s-au emis norme speciale privind utilizarea acestora. Toate laserele sunt împărțite conform unei clasificări speciale: 1, 2, 3A, 3B sau 4, clasa 4 cuprinzând cele mai puternice tipuri. Laserele cu lumină vizibilă sunt mai puțin periculoase decât acelea cu lumină invizibilă, deoarece reflexul de clipire lucrează ca un scut dacă lumina este prea puternică. Chiar și când se folosesc lasere de mare putere ca de ex. în tratamentul retinopatiei, cataractei sau degenerescentei maculare, pacienții nu orbesc, și nici nu se produce nici o rană.

Î: Dacă urmez un tratament laser pentru față, este suficient să închid ochii, îmi asigur o protecție adecvată pentru ochi, sau trebuie să port ochelari de protecție?

R: Da, închiderea ochilor este suficientă, chiar dacă laserul este puternic. Este posibilă tratarea  unui orgelet la ochi fără niciun fel de risc. Motivul este că pleoapa împrăștie lumina, astfel încât nu există focus – lumina este difuzată pe întreaga retină. Dar pentru a evita orice fel de probleme: rugați pacientul să poarte ochelari de protecție. Zgomotul produs de lasere face ca acestea să pară periculoase. Nu permiteți niciodată pacientului să se uite direct în sonda laser îndreptată spre ochi. Totuși, în cazul în care se produce un astfel de incidet, practica a demonstrat că în general nu există consecințe. Trebuie să țineți cont de faptul că ochelarii care asigură protecție pentru o anumită lungime de undă (de tip laser) pot fi complet inutili pentru un alt tip.

Atenție: Ochelarii de soare obișnuiți nu asigură niciun fel de protecție, dar, în schimb, pot crește riscul de rănire a ochiului.

 Cancer

Există foarte mulți oameni care nu știu prea multe despre lasere – unii consideră că laserul emite un fel de „radiație” mistică. Da, radiația (de ex. razele X sau gama) poate fi periculoasă și poate cauza chiar și cancer, dar poate lumina de la un laser terapeutic să cauzeze cancer? Nu, cu siguranță nu. (A se vedea secțiunea „Contraindicații”). Nu s-au observat efecte mutaționale la lumina cu o lungime de undă de peste 600 nm la dozele care sunt folosite în terapia laser. Dar ce se întâmplă când tratați pe cineva care deja are cancer fără să știe acest lucru? Poate fi stimulată creșterea tumorii de lumina laser? Răspunsul este nu; Au fost studiate efectele luminii laser asupra celulelor canceroase în vitro, și s-a stabilit că este posibilă stimularea creșterii celulelor canceroase cu ajutorul anumitor doze de lumină laser. Totuși, condițiile sunt diferite față de un cancer care se dezvoltă în interiorul unei ființe vii (de aceea se numește în vivo) față de ceea ce este valabil pentru tratarea celulelor de cultură (in vitro).

La testele pentru care s-au folosit cobai, cu tumori transplantate de diverse dimensiuni, s-au observat că tumorile mici care au fost tratate cu laserul s-au redus sau au dispărut complet; acest lucru se datorează stimulării laser a sistemului imunitar local mai intens decât se produce stimularea tumorii. Totuși, pentru tumorile cu o anumită dimensiune, efectul de stimulare al sistemului imunitar al tratamentului cu laser nu este suficient pentru a le opri dezvoltarea. Situația este echivalentă cu cea a culturilor de bacterii. Acestea pot, în cultură, să fie stimulate cu doze corecte de lumină laser, în timp ce infecția bacteriană a unei persoane, care are și un sistem imunitar, se vindecă mai repede când tratamentul laser este realizat corect. Este important să existe o diagnosticare înainte de începerea tratamentul cu laser – o durere nediagnosticată poate fi datorată cancerului  …

 Reacții terapeutice

Recuperarea aparentă

Uneori, se poate întâmpla ca durerea să dispară aproape imediat după terapia cu laser. De aceea, este important ca zona afectată (de ex. un tendon inflamat) care a cauzat durerea să nu fie suprasolicitată. Este extrem de important ca pacientul să fie informat că această stare este o „recuperare aparentă” și că poate recidiva. Este responsabilitatea pacientului  să nu suprasolicite zona afectată. Chiar dacă durerea dispare și tratamentul laser reduce timpul de recuperare, țesutul trebuie să aibă timpul necesar pentru a se vindeca și recupera.

 Oboseala

Un „risc” al terapiei cu laser este că pacientul poate simți o oboseală marcată în timpul sau după tratament. Acest lucru se datorează relaxării profunde ca urmare a micșorării sau dispariției durerii sau datorită eliberării  anumitor substanțe, cum ar fi de ex. endorfinele.

 Reacția dureroasă

Destul de frecvent, pacienții se confruntă cu o durere în ziua respectivă, după tratament. Acest lucru este obișnuit, în special pentru afecțiunile cronice și se datorează „acutizării” acestora atunci când începe procesul de vindecare. Același lucru se întâmplă și cu alte forme de tratament, de ex. TENS sau acupunctură. Cauza nu este în general o supradoză. Pacienții trebuie informați întotdeauna asupra posibilității unei reacții puternice, că aceasta este de scurtă durată și că trebuie interpretată ca un răspuns temporar la tratament. În caz contrar, pacienții ar putea considera că au „răni provocate de laser”.